Hier zeggen we ‘supermarkt’ of ‘De Albert Heijn’, in Hongkong en Taiwan spreekt men van 7-Eleven, of kortweg: ‘laten we naar de 7 gaan’. Ze zijn letterlijk overal: kleine (!) convenient stores.

Het leven is eigenlijk ondenkbaar zonder eentje in je buurt. In elk dorp op Taiwan waar er een wordt geopend is het als het ware groot feest. Een supermarkt is het dan ook niet zozeer. Het is een service punt. Je kunt er bijvoorbeeld bestelde artikelen oppikken. Pinautomaat? Natuurlijk. Allerlei gemaksartikelen zijn er ook zoals contactlensvloeistof, ondergoed, en kleine kant en klaar magnetronmaaltijden die ook nog eens prima smaken. En typisch voor de 7-eleven is een extra service als de fietspomp voor voorbijgangers op de fiets.

Een bekend paradepaardje is verder de I-Bon, een automaat waar allerlei handigs uit komt: telefoonkaarten, concert-, bioscoopkaartjes maar ook tickets voor lange afstandsbussen. Verder kan de i-Bon je toekomst voorspellen, maar hij kan ook printen, of een document via je meegebrachte usb stick laten scannen en naar jouw adres laten emailen.

Bovendien heeft 7Eleven altijd acties. Kassabonnen worden bewaard, want zijn een lot, met elke maand kans op een prijs. Als een honkbalteam een belangrijke wedstrijd wint is er uitverkoop: 20%.
Op de ‘verjaardag’ van 7-Eleven, 7 juli dus, gaan de slurpees flink in de aanbieding (slurpees zijn een soort ijsdrankje in diverse smaken).

En de openingstijden? Van 7 tot 23 uur, zo is het begonnen. Tegenwoordig zijn de meeste 24 uur open. Uniek voor 7-Eleven is het niet. Grote concurrent Family Mart heeft veel van dit soort faciliteiten ook. Maar 7-Eleven is veruit favoriet. Grote vraag:, wanneer komt de 7Eleven naar Nederland?

商店shāng diàn winkel
超级市场,超市chāo jí shì chǎng, chāo shì supermarkt (in Taiwan voor winkels als 7-Eleven: 超商, chāo shāng
刷卡机shuā kǎ jī pinautomaat, of, kortweg: ATM
优惠 20% yōu huì bǎi fèn zhī èr shí 20 procent korting
彩票cǎi piào loterij (in Taiwan: 乐透, lè tòu
打气筒 dǎ qì tǒng fietspomp
集点jidian punten verzamelen bv bij 20 stickers krijg je een teddybeer


Een 7-Eleven in Taiwan

De I-Bon machine

I-Bon display


De fietspomp!

 

One Response to 7-Eleven

  1. Benno R. RENAUD zegt:

    Ja, kleine (!) convenient stores. Inderdaad, wanneer komen die naar Nederland?
    Binnenkort krijgt de wijk Vreeswijk in Nieuwegein er gelukkig eentje(echter geen 7-Eleven)